Samen Ouder start in samenwerking met Vitaz het opleidingstraject tot ‘zorgondersteuners’

Samen Ouder start in samenwerking met Vitaz het opleidingstraject tot ‘zorgondersteuners’

Het idee ontstond begin dit jaar. De instroom voor zorg- en verpleegkundigen is schaars en om de druk bij het team te verlichten starten wij vanuit onze eigen knowhow in samenwerking met Vitaz en het volwassenonderwijs LBC een opleidingstraject tot zorgondersteuner.

Pionier
Als pionier binnen de woonzorghuizen starten we dit pilootproject in twee van de zes woonzorghuizen, Het Hof en De Ark in Sint-Niklaas.

Extra handen verlichten het werk
Tijdens de opleiding kunnen de cursisten de basiszorg aanbieden en logistieke taken op zich nemen.  Het gaat dan onder meer om bedopmaak, maaltijdbedeling, bewoners begeleiden van de kamer naar de leefruimte.  Zorgondersteuners werken autonoom onder de supervisie van de zorgkundigen.  Door de basiszorg een stuk in handen te nemen, zullen ze het volledige zorgteam ondersteunen.

In mei zijn we gestart met rekruteren, 39 kandidaten stuurden hun cv.  Dit zijn mensen met diverse achtergronden.  Die een zorgopleiding nooit afwerkten, mensen uit de bouw, schoonmaak, openbare sector, logistiek, mensen die een kappers-of schoonheidsopleiding volgden.  We verwachten dat de kandidaten een warm hart voor ouderen hebben en een middelbare opleiding hebben genoten.  Alleen echt gemotiveerde mensen worden tot de opleiding toegelaten.  Maandag 4 september start een eerste groep van 6 kandidaten.

Toekomst
We hopen dat de cursisten de smaak te pakken hebben en leerbereid zijn om het volledige opleidingstraject te doorlopen om na anderhalf jaar het visum van zorgkundige te behalen.

 

Deel dit bericht